Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 178 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Fågelskådningens dag vid Landsjön i klubbens regi blev ett lyckat arrangemang. Solen lyste från en klarblå himmel dock var den ganska hårda kalla vinden besvärande. Det var lite över hundra personer som besökte oss. Den långa vandringen som startade vid 7-tiden lockade ett 25-tal personer med Jan-Olof Berlin och Bengt Ohlsson som ledare. Vi guidade flera korta vandringar till fågeltornet och Stickelösaviken. Magnus Blom hade satt upp ett tiotal nät för ringmärkning av fåglar. På grund av blåsten märktes inte många fåglar denna morgon men vi fick njuta av rödstjärt, buskskvätta och en mindre hackspett. När vi summerade antalet sedda/hörda fågelarter under dagen fick vi det till 82 st.

  2. Hejsan

    Jag har idag lusläst den eminenta årsrapporten Fågel i södra Vätterbygden nr 2-2013,
    framarbetad av Jan Blomquist och Gunnar Rosqvist.

    Fint och välfyllt arbete, klart läsvärt.

    Ett fel har insmugit sig, vilket jag tar på mig helt och hållet.

    Uppgiften Bläsand 3 pull den 26.7 2012 skall vara Gräsand 3 pull 26.7 2012.

    Jag har korrigerat detta i Svalan och hoppas ingen större katastrof har inträffat på grund av detta fel.

    Men kanske bläsand i sinom tid kommer att häcka i kärret…
    Igår den 4.5 2013 kunde jag&Martin&Jörgen konstatera att 2 par bläsänder parade sig i kärret…

    Ett trevligt omen kanske…

    Mvh

    Rüdiger Kasche

  3. Gick runt Munksjön nu i kväll och såg två knölsvanar varav en ringmärkt. Höger: aluminiumring och vänster: blå ring med vit text E85. Är det någon som har raporterat och fått märkningsdata??

  4. Den anlagda våtmarken på Tovridafälten har fått namnet Veda våtmark av markägaren.

    På tal om våtmarker har jag sett att ännu en har anlagts vid Hässlarp, norr om Svarttorp, väster om vägen.

  5. Apropå kajorna som bär sig illa åt i hamnparken. Man har försökt skrämma iväg fåglar från flygplatser med inspelade “nödrop”. Vet någon hur detta har gått? Om det fungerar vore det kanske något att rekommendera kommunen?

    1. Dethär med att använda olika kråkfåglars “nödrop” (eller stress-call, som det kallas på engelska) är inte helt enkelt.Detta blir ett ganska långt inlägg, då jag försöker att täcka flera aspekter av metoden.

      Lätet är inte helt behagligt för människor heller, så det är nog ingen höjdare att använda det i anslutning till den centrala staden där mycket människor uppehåller sig och bor. Lätet stressar också andra fågelarter så resultatet blir troligen en park med mycket lite fåglar inom “hörbart avstånd”. Avsaknad av fåglar leder ofta till andra olägenheter som t ex stora mängder insekter (b la bladlöss) på parkens blomsterarrangemang och privatägda växter på balkonger.

      Sen kan man fråga sig vart kajorna och kråkorna kommer att ta vägen om de inte får uppehålla sig i Hamnparken/Rådhusparken. Flyttar de till andra parker i stan eller kommer de att börja nyttja hustaken och mer ensamma träd för övernattning. Då kommer kostnaden för sanering/reparation av hustak/fasader och trottoarer att bli ganska mycket högre än idag, för att inte nämna lukten i hela stan. Lackskador på bilar parkerade i anslutning till trädplanteringar kommer att öka och man kan misstänka att missnöjet med kråkfåglarna i staden överlag kommer att öka.

      Metoden används för övrigt redan vid höghuset där Rocksjöån mynnar i Munksjön, där bla TV4 har kontor. Om man går förbi under förkvällen/skymningen kan man höra ett ödsligt och sorgest kraxande från en kråka. Så fort det lätet börjar höras så lyfter de kråkfåglar som sitter på huset och flyger runt oroligt för att sedan lämna platsen.

      Jag kan hålla med om att det är något av en sanitär olägenhet i Hamnparken och Rådhusparken, särskilt med den nyanlagda lekplatsen. Doften av uppblött fågelbajs som kommer efter ett uppfriskande vårregn är inte något man uppskattar. Men stör vi fåglarna vid den parken kommer problemet bara att flyttas och ser man till historien kommer problemen sannolikt att bli större. Bättre är då att försöka hitta en “gyllene medelväg”, där vi kan samsas om utrymmet. Kanske förbättra stadens avfallshantering (öppna soptunnor är snabbmatsrestauranger för kajorna!) eller på annat sätt minska förutsättningarna för kajorna och kråkorna. Sätta in extra resurser för rengörning av marken och leksakerna i parken eller andra lämpliga åtgärder. Vissa kan säkert förespråka skyddsjakt på kråkfåglar, men det bör/kan endast användas som en sista utväg när alla andra metoder fallerat. Skyddsjakt i stadsbebyggelse är ett alltför trubbigt och socialt oaccepterat verktyg i populationsbegränsning för att jag skall kunna förespråka det.

  6. Rapport från utflykten till Tåkern 20 april. Vi var tolv personer, två herrar, åtta damer och två barn som åkte till Tåkern. Peter Berglin mötte upp vid Alvastra och var vår guide under dagen. Både vädret och fåglarna visade sig från sin bästa sida. Efter några blåsiga och regniga dagar blev det sol och vindstilla. Vi åkte runt Tåkern och åkte först mot Svälinge. På vägen dit såg vi flera sträck med gäss. Vi försökte hitta var de landat men det var inte så lätt. Vi såg en stor flock tranor som dansade i morgonsolen. Framme vid Svälinge hördes rördrom och skäggmes från vassen. Brun kärrhök spelflög över sitt revir! Vi fortsatte sedan till Glänås och Naturum. Där var mycket folk, fullt på parkeringen. Från det fina tornet kunde vi bl a se de rödhuvade dykänderna, som kommit några dagar tidigare, para sig! En fiskgjuse kom flygande, störtdök och kom upp med en stor gädda! Därefter besökte vi Naturums fina utställningar och såg en film om Tåkern. De som orkade fortsatte och fick se bl a sädgäss och två fina ringtrastar vid Stora Lunds naturreservat. Stort tack till Peter som ställde upp och visade oss fina fågellokaler.

  7. tack alla för en trevlig klubbutflykt till Tåkern i lördags. jag berättade ju en del om gässen, bl.a om halsmärkningar. när jag stod o väntade på A.Thor så flög det förbi en del gäss. slängde upp kameran o tog några bilder på den närmaste flocken. Döm om min förvåning när jag kom hem o såg att en av dem var halsmärkt. ECG på blå halsring. en ad hona Rossicus som är märkt som ad 2009 utanför Luleå. Den har bara sett en gång tidigare hos oss här, en höst vid Tåkern. 2011 i oktober med två fynd. annars har den setts i Estland, Holland, Danmark, o längst upp på varanger i NO Norge 16/5 2012.
    Det är andra gången i år detta händer med att hitta halsmärkta gäss vid datorn när man kommer hem. Helt underbart att kunna följa individer på detta sättet. sidan heter geese.org om någon vill titta. tom kanske börja rapportera där..
    HÅLL LINSERNA RENA
    PETER BERGLIN

    1. DEt var en underbart fin dag som jag ska bära med mig länge!Tack!Vad kul med den halsmärkta gåsen!
      Margareta

  8. Trots att ni varit duktiga med att betala in medlemsavgiften för året så är man ju som kassör aldrig riktigt nöjd när man ser många namn som fortfarande saknas. Om ni är osäkra om ni betalt kan ni skicka ett mail, se min adress under KONTAKT/MEDLEMSKAP.

  9. Tips! Var i Tranebo idag på em och körde då dit via vägen från Axamo och Fredstorp. Efter mycket möda och stort besvär kunde jag till slut ta mig fram till parkeringen vid Tranebo, men det var nära att jag körde i diket flera ggr. Mao den vägen är just nu inte OK pga av tjälskador etc… Kör istället den andra vägen via Drösphult…

  10. Var med om nåt ytterst märkligt igår. Gick en sväng i Fiskebäcks naturreservat och höll på att trampa på två blåmesar som låg på marken. Sida vid sida, 5-10 cm mellanrum, med näbbarna mot varandra. Första tanken var att de var döda, när jag upptäckte dem var de max en meter ifrån min fot. Men en av dem rörde lite på ena vingen och när jag skulle titta närmare på dem flög båda upp samtidigt och satte sig i närmsta snår. Några sekunder senare flög de iväg och verkade må hur bra som helst. Vad kan ha hänt? Var de i chock eller är det nåt parningsbeteende? Skulle va kul att höra om nån sett nåt liknande.

    1. Hej Thomas!
      Jag var med om nåt ungefär liknande förra våren. Kommer inte ihåg exakt men har för mig de bråkade frenetiskt. De damp sen ner i blomlåda fylld med sand, där låg de båda två som du säger näbbarna mot varandra, blickstilla. Jag trodde de hade dött och var jättenära och böjde mig fram och då flög de iväg och tycktes må prima. Skumt beteende. Har inte “googlat” (eller kollat BWP…) på beteendet (återkommer!) men blåmesar tycks ha mycket revirbeteenden för sig. KUL att du fick se det!

    2. Apropå de mystiska blåmesarna hittade jag för flera år sedan två tornsvalor i ungefär samma situation men kanske var det så att de hade klorna sammanflätade? I vilket fall då jag kastade upp dem i luften flög de glatt åt vart sitt håll.

  11. Städdag vid Landsjön, vi har lyft undan några träd som fallit under vintern, för framkomligheten, plockat skräp utmed sjön, jämnat till några sorkhögar på stigen till tornet, sågat ner några grenar, som var ivägen, städat köket, skåp och en del lådor, sopat rummet där vi har förvarat fågelmaten, räfsat gården från gammalt löv. Vi var ca: 6 personer som hjälptes åt, ingen nämd ingen glömd.

    Olle K,

  12. Håkan Y- din glada är nu på väg till dig- skådad i Danmark i förrgår, såg du det?!

      1. det är mest! din glada håkan, även om vi blev glada!! att få se den!

        HÅLL LINSENRA RENA
        PETER BERGLIN

  13. Nu är det dags att anmäla sig till klubbens resa till Naturrum Tåkern lördag 20 april. Enligt säker källa finns det öppet vatten och gott om fågel i och kring Tåkern. Samling på A6, parkeringsplatsen vid glaspyramiden 06:00. Ta med fika. Anmälan och ytterligare upplysningar kontakta Barbro Falk 070-892 78 11 eller 036-18 63 77.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *