Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 156 tankar kring ”Anslagstavlan

 1. EXKURSION MED MERSMAK I HABO
  Det blev en fin exkursion i försommarvärme för de 14 personer som mötte upp på parkeringen vid Stora Kärrs bokskog pingstdagens morgon. I bokskogen hörde vi efter en stunds ihärdigt lyssnande mindre flugsnappare, en av dagens målarter. Det var första gången i år i bokskogen och första gången någonsin för flera deltagare. Vi hörde även svartvit flugsnappare, gärdsmyg, svarthätta och grönsångare.
  Över villorna i Sjogarp jagade tornseglare och en troligt häckande stenskvätta tronade på ett tak. I buskmarken nedanför villaområdet sjöng lövsångare, törnsångare, härmsångare, trädgårdssångare och gulsparv och längre bort klyade en gröngöling. På vägen bort mot Munkaskog sjöng gransångare och kungsfågel.
  Som vanligt fikade vi vid Munkaskogsgården och där kunde vi se 2 storlommar rasta i Vättern. Vi fortsatte mot Habo dagvattendamm där vi hörde både säv- och rörsångare och vi fick tillfälle att träna på skillnaden på dessa båda arter. En gråhäger lyfte från dammen och satte sig i längst upp i en grantopp till allmänt beskådande.
  På vägen tillbaka till bokskogens parkering såg och hörde vi ormvråk, svartmes, tofsmes, domherre, spillkråka och korp.
  Totalt noterades 42 fågelarter och alla deltagare var nöjda och glada över en lyckad exkursion.
  Sven V Johansson/MA

 2. Välkommen till den traditionella försommarvandringen i Habo, genom Stora Kärrs bokskog, Sjogarp, Munkaskog och dagvattendammen nu på söndag 5 juni. Vi samlas vid bokskogens parkering, rastplatsen väg 195, ca 1km norr om Sjogarpsrondellen kl 7:30

 3. GUIDE TILL FÅGELVANDRING

  Klubben har fått en förfrågan från Jönköpings kommun om att guida en fågelvandring i senare delen av vecka 20. Vi har ganska fria händer, väljer själva tid, plats och antal personer vi tycker känns lämpligt att guida. Kommunen fixar med annonsering.

  Man föredrar att vandringen helst går i någondera Vattenledningsområdet, längs Huskvarnaån eller i stråket Rocksjön-Södra Munksjön-Tabergsåns mynning och nedre lopp.

  Låter det som något du vill göra? Kontakta mig på ulfgotthardsson@yahoo.se !

 4. Ledare sökes!!

  Hej!

  På tisdag kör vi igång vårens Rocksjövandringar – en av våra aktiviteter som riktar sig både till medlemmar och icke-medlemmar.

  Dessvärre har vår tänkta ledare för tisdag (3 maj, alltså) blivit sjuk och kan inte komma till aktiviteten. Därför söker jag nu efter någon som vill ta hand om vandringen och visa de fåglar som ses.

  Samlingen är vid John Bauer-parken kl 18.00 .

  Hör av dig till mig på mejl ulfgotthardsson@yahoo.se om du vill ta hand om vandringen.

  Tack på förhand,
  Ulf

  1. Hej igen!

   Vi tvingas tyvärr ställa in årets första tisdagsvandring vid Rocksjön. Vi har inte lyckats hitta en reserv som går in och leder vandringen.

   Väl mött i John Bauer-parken den 10 maj istället!

   /Ulf, ordf

 5. RINGARNA KOMMER FRÅN BANKERYD
  Tänk att så gott som varenda ring som sätts på ett fågelben av ringmärkare runt om i världen kommer från det lilla familjeföretaget IÖ Mekaniska i Bankeryd! Det fascinerade oss som deltog i Ådornas studiebesök på företaget.
  Mats Lindberg berättade om det världsunika företagets historia och visade hur ringarna, var och en med sin unika märkning tillverkades. Ett verkligt hantverk med hjälp av sinnrika gamla maskiner som fungerar utmärkt tack vare att Mats är utbildad verktygsmakre är och kan fixa det mesta.
  Ca 4 miljoner ringar har sedan 1954 skickats iväg till omkring 100 länder runt om i världen. Somliga kunder är mellanhänder som i sin tur skickar ringarna vidare. Den minsta ringen är till kungsfågel, den största till pelikan. I Sverige är det Riksmuseet i Stockholm som beställer och betalar för ringarna.
  En av många roliga historier vi fick höra var den om sidensvansarna i Finland ett rönnbärsrikt år.
  – Kan ni omgående skicka 30.000 ringar, det är invasion på gång, löd beställningen.
  Det blev intensivt arbete på övertid hela helgen och ringarna skickades sedan omgående till Finland. Där kunde man enkelt plocka upp och ringmärka rönnbärsberusade sidensvansar som låg på marken och sov ruset av sig. 14 dagar senare rapporterades fynd av dessa ringmärkta fåglar från hela Europa dit de spridit sig efter kalaset i Finland.
  En svartvit flugsnappare satt i trädet utanför fabriken när vi for vidare till Attarpssjön, där vi skådade , fikade och begrundade vad vi upplevt. /

 6. Här kommer en påminnelse om studiebesöket Ådorna ordnat den 26/4 på världsunika IÖ Mekaniska som tillverkar ringar för ringmärkning av fåglar. Det finns fortfarande någon plats kvar.
  Anmälan krävs till eftersom vi får vara max 10 personer. Hör av dig till Margareta Andermo 070-7875976. Efter studiebesöket fikar vi och skådar fågel i närområdet.

  Samling Studiefrämjandet, Rosenbergsgatan 6, Jönköping kl 10.00 för samåkning.

 7. Inventerare sökes!
  Norra Bunns Fiskevårdsområdesförening har frågat om klubben kan göra en inventering av sjöfåglar i Norra Bunn och Mellanbunn under våren/sommaren. Jag har tänkt mig att inventeringen görs vid två tillfällen (slutet av april – mitten av maj och första halven av juli) och utförs med båt. Fiskevårdsområdesföreningen håller med båt och båtförare och kommer även att betala en ersättning för inventeringsarbetet.
  Är du intresserad så hör av dig till mig, tel 076-803 22 11

 8. Medlemsavgift: Jag har fått redovisningar från Bankgirot t o m 7 mars. Fortfarande saknas ca 70 inbetalningar. Det vore trevligt om ni även i fortsättningen ville vara med och stödja klubbens verksamhet. Om ni är osäkra om ni betalt skicka ett mail till mig. Min adress hittar ni på hemsidan fliken OM KLUBBEN, MEDLEMSKAP.
  Jan Blomqvist

 9. NY INFORMATIONSFOLDER. OM KLUBBEN

  Hej!

  Vi håller på att ta fram en ny informationsfolder om klubben. Dels behöver texten uppdateras, och dels behöver vi få nya bilder – helst bilder som känns som de är tagna i tidigt 2020-tal.

  Syftet med foldern är att locka nyfikna att ta reda på mer om klubben och dess verksamhet – och att de helst ska bli skådare och klubbmedlemmar!

  Vi tänker oss
  #1 en fin närbild på en fågel
  #2 en bild på två eller flera skådare med kikare/ tuber – kanske av lite olika kön och åldrar på skådarna om det är möjligt… men vi är öppna för förslag!

  Jag tror att vi inte kommer att ha stora svårigheter att hitta bilder på fåglar. Däremot blir det nog svårare med bilder på skådare – så titta gärna igenom vad du kan tänkas ha!

  Vill du vara med, så skicka din/ dina bilder till ordförande Ulf via mejl eller messenger. Mejladressen är ulfgotthardsson@yahoo.se . Stort TACK för att du vill medverka!

 10. Det finns en färgmärkt fiskmås vid Oset Huskvarna. Gul ring T16 metallring 851 Museum Danmark läste jag. Jag har skickat ett mejl till Danmark får vi se vad det kan ge. Jag lägger ut svaret här om jag får något.

 11. Den 6/2 är det dags för artrace 2022. Jag tänker mig ett annorlunda upplägg detta år med hänsyn till miljö och smittspridning. Tanken är att artracet börjar vid studiefrämjandet som vanligt där vi delar upp oss i lag. Men sen är det fötter som gäller. Vi tävlar alltså till fots. Tror detta kan funka då vi är inom gångavstånd till våra bästa vinterlokaler vid Vättern, Rocksjön, Liljeholmen, munksjön osv. Det blir mindre av taktik vad gäller bilkörning och mer viktigt att kikaren måste vara nyputsad. Innan jag spikar detta upplägg så tar jag gärna emot tankar och idéer. Hoppas detta ska kunna locka många skådarsugna.

  1. Då gick årets artrace avstapeln. Tre lag snörade skorna och gav sig ut på en sjumilavandring. Kanske inte sju mil men 12km och 21000 steg blev det för undertecknads lag. Vädret var härligt och solen sken på oss hela dagen. Totalt observerades 48 arter, vilket är nära totalantalet för tidigare år. Då kortade vi ändå årets tävling med 2h. Vinnare blev lag Per Sjöstrand, Martin Johansson och Erik Ejermo med 41 arter. Tvåa kom lag Barbro Falk, Magnus Jacobsson och Thomas Rostedt på 39 arter. På en hedersam tredje plats kom Josefine Rostedt, Lisa Ejermo och Hedwig hund på 36 arter. Lite kul obsar var varfågel, vinterhämpling, forsärla, brunand, salskrake, stjärtmes mm. Stort tack till alla medverkande, härligt kämpat.

 12. Jag var idag nere vid Vätterstranden för att kika efter lommar och andra sjöfåglar. Det var inte så mycket i sjöfågelväg, mer än några gräsänder och några flockar sothöns samt lite fiskmås och någon gråtrut.

  Jag fick då syn på en havsörn som kom inflygande från nordost och hade siktat in sig på en av sothönsflockarna. Det verkade som den till en början bara flög över för att motionera sothönsen lite. De trängde ihop sig i en tät flock ute på vattnet. Några fåglar i utkanten av flocken dök för att snabbt ansluta sig till de övriga. Havsörnen gjorde ytterligare en lov och fick syn på en fågel som inte riktigt uppfattat vad som var på gång och hade hamnat en bit från sin flock.

  Örnen dök ner mot sothönan som för att klara sig undan dök under vattnet. Havsörnar är ju inte de smidigaste flygarna så det tog lite tid för örnen att få luft undervingarna, lyfta en bit över vattenytan och vända om mot där sothönan hade dykt ner. Ungefär lika smidig som ett Herkulesplan som ska göra en 180-graderssväng, skulle man kunna säga. Sothönan var uppe på ytan sedan länge och försökte närma sig sin flock men örnen hade nu fått fart under vingarna igen och gjorde ett nytt dyk mot ytan. Sothönan dök under vattnet på nytt och kom undan örnen.

  Sothöneflocken hade nu dragit sig längre och längre från örnen och deras ensamme artfrende, så det som skulle kunna rädda den ensamma sothönan var att hålla på och dyka tills örnen gav upp. Men en hungrig havsörn ger inte upp i första taget. Örnen gjorde på nytt en klumpig vändning och väntade på att sothönan skulle komma upp till ytan för att hämta luft. Då den kom upp för att andas hade den örnen snart över sig. Detta höll på under säkert 6-8 minuter.

  Då sothönan för femtielfte gången skulle upp till ytan för att hämta luft var den nog ganska uttröttad och fick syn på örnen för sent. Precis som den dök satte örnen klorna i ryggen på den och lyfte med sitt byte. Havsörnen tog lite höjd och drog sig tillbaka till det håll som den kommit ifrån. Det var nog en ganska mätt havsörn som tog nattkvist denna kväll.

 13. ÅDORNAS LUSSESKÅDNING
  Vilken fin morgon det blev!
  Vi var 11 deltagare varav två män som slöt upp för att traditionsenligt lusseskåda. Med gryningsljuset började den ena fågeln efter den andra höras så smått – här en rödhake, där några grönsiskor, talgoxe och blåmes förstås, svarta koltrastar mot snövit mark, tjattrande björktrastar. Vi spanade över istäckt sjö från tornet på Kalmar udde och skymtade långt borta troligen en storskrake.
  Vi fortsatte lite längre utmed spången med snön knarrande under klackarna, förundrades över att mitt i Jönköping kunna uppleva Rocksjöns natur och samtidigt ha nybyggda höghus inom synhåll medan en varfågel spanar från på topoenvan en Björk.
  I John Bauers park serverades glögg och pepparkakor och dessutom fick vi information om vad Ådorna planerar för nästa år. Det ser bra ut.
  Hälften av deltagarna fortsatte till Bäverbron och belönades med bl.a. nötväcka, knipa, storskrake och ormvråk. Totalt noterade vi 17 arter och njöt av en fin morgon tillsammans.

 14. Hej!
  Undrar bara om det blir någon bildvisning imorgon (tisdag) kväll?
  Hälsningar
  Monica

  1. Ja, undrar detsamma! Lägg gärna ut vad det är för bilder om det blir av eller om det blir inställt. Kanske själv kunde bidra med en vandringsresa till Island med en hel del fåglar, om någon annan kunde stå till tjänst med bärbar dator.

 15. Lördagen den 11 september gör vi en exkursion till Veda våtmark i Lekeryd. Under de år denna anlagda våtmark har funnits har här ett stort antal fågelarter noterats.
  För samåkning ses vi vid Studiefrämjandet, Rosenbergsgatan 6 i Jönköping kl 07:30, eller kör du på egen hand och så möts vi vid våtmarken.

  Välkomna med!
  Leif Thörne
  076-803 22 11

  1. Veda våtmark strax väster om Lekeryd var målet för exkursionen den 11 september. Den nu 4 hektar stora våtmarken anlades 2012 genom omfattande grävnings- och schaktningsarbeten på ett par fuktiga betesmarker i den flacka dalgången. Efter hand som växter och insekter koloniserat våtmarken har allt fler fågelarter noterats som rastande eller häckande. Denna dag var det dock ovanligt fågelfattigt, borta var de rödspovar och den ägretthäger som setts dagarna innan. Gråhäger och enkelbeckasin födosökte i strandkanten, locklätet från översträckande järnsparv hördes, en ung svarthakedopping som säkert kläckts i våtmarken visade sig fint och på bara några meters håll kunde vi följa en kärrsnäppas ivriga letande efter mat i vattenbrynet. I den lågvuxna strandvegetationen fanns ängspiplärka, rödhake och sävsparv. Under fikapausen kunde vi följa några steglitsor och på avstånd kom en liten flock trumpetande tranor. Exkursionen lockade tolv personer och artlistan kom att omfatta ett drygt tjugotal arter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *