Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 164 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Hej!

    Programpunkt ringmärkning vid Landsjön är inställd med tanke på Covid19 läget. Vid ringmärkningen blir det lätt att man blir “närgången” när man vill titta och visa fåglarna som är i handen. Eftersom vi inte vet hur många och vilka som kommer så anser jag att vi tyvärr även lägger denna programpunkt till de inställda. Vi hoppas att det ordnar sig till nästa år så att vi kan träffas som vi gjorde innan.

  2. Är det någon som har koll på och kunskap om vad som gäller om lössläppta hundar under ”förbudstiden” 1/3-20/8, vid träning ”under kontrollerade former”. Igår lördag var det fullt pådrag/tävling i ”apport” vid Habo dagvattendamm med ett 10-tal lössläppta golden retriever hundar. Kommunen har satt upp en skylt vid dammen om att hundar måste hållas i koppel under tiden 1/3-20/8. Detta framgår också av 16 paragrafen i lagen om tillsyn av hundar och katter. I dagvattendammen har i år häckat bl a kanadagås, storskrake, kricka, gräsand, rörhöna och rörsångare.
    Jag påpekade detta för ledaren där och det olämpliga i att släppa hundarna lösa och simma ut och hämta grejer (apport) ute i vattnet under den här tiden. Men han svarade att han har vidtalat jakträttsinnehavaren och fått tillåtelse till denna ”kontrollerade tävling/träning med dessa väldresserade hundar”. Han sa också att häckningarna borde vara över nu och att de fåglar som häckat där borde ha flyttat därifrån nu. Där hade han nog rätt, jag såg inte till en fågel när hundarna var där och sprang lösa och hoppade i vattnet.
    Han har även lagt in en film på sin facebooksida där det framgår hur det gick till: https://www.facebook.com/johan.lang.3
    På naturvårdsverkets sida https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/
    kan man också läsa om vad som gäller.
    Vad har ni för tips om hur man kan få stopp på detta? Kan klubben agera på något sätt?

    1. Det verkar vara ett uppenbart lagbrott, därför borde en polisanmälan vara det som kan/ska göras. En jakträttsinnehavare kan rimligen inte ha någon rätt att göra undantag i lagen efter eget godtycke.

  3. Vadarhelgen 30.7-2.8
    Det smärtar att meddela att denna gamla traditionella programpunkt och av många mycket omtyckta aktivitet inte ryms inom rådande hälsorekommendationer med personlig distansering. Därför föreslår jag att programpunkten ställs in i år. Detta främst för att vi brukar vara lite för många i fågeltornet där vi tillbringar stor del av tiden. Flera av oss brukar ju även göra ett besök på Solbacken på lördagen som också kan bli lite problematiskt.
    Blomma

  4. Falsterboresan inställd!
    Eftersom ingen hört av sig efter att jag skrivit på Anslagstavlan om Falsterbo-resan har jag nu avbokat stugorna på Efs Höllviksstrand.
    Om någon skulle vilja åka på egen hand och i mindre sällskap finns det säkert gott om övernattningsrum att hyra i området.
    Förhoppningsvis kan vi åka tillsammans till Falsterbo nästa år.
    GLAD MIDSOMMAR
    önskar Lennart Broman

  5. Välkomna till den traditionella vandringen i Stora Kärrs bokskog och Munkaskog på söndag 7/6. Ta med fika så ses vi kl 7:30 vid bokskogens parkering, ca 500 m norr om Sjogarpsrondellen. Enligt väderprognosen lär det bli halvklart och 10-15 gr. Kom friska och krya så håller vi också regelmässigt avstånd under rådande omständigheter. Vandringen brukar ta ca 2,5 timmar.
    Anders Åhlund och Sven V Johansson

    1. Vi var totalt 7 personer som mötte upp på parkeringen vid naturreservatet Stora Kärrs bokskog strax utanför Habo denna söndagsmorgon i coronans tid.
      Intill bokskogen ner mot väg 195 var det ett sedan förra årets vandring ett nytt hygge i en granskog på grund av bekämpning av granbarkborre. Där sågs kort en grå flugsnappare, tyvärr inte av så många. I bokskogen häckar ibland mindre flugsnappare, men den har inte observerats där i år och det gjorde den inte nu heller. Inte mycket mer än koltrast hördes fast vi stannade till ett tag.
      Vidare sedan genom villaområdet i Sjogarp och en stig ner mot Vättern och norrut. Törnsångare, stenskvätta och flera sädesärlor hördes eller sågs bland villorna. Vid stigens krök mot norr sjöng en kärrsångare som Sven V upptäckte där så sent som dagen före denna vandring. Det var i alla fall för mig den roligaste arten på turen och att den räknas som en av de bästa sångarna av alla världens fåglar skadar ju inte heller.
      Fortsatte sedan förbi det stora nyröjda området med mest björksly och ett till område med avverkad granskog tills vi nådde nästa etappmål som var några bänkar nära Vättern vid Munkaskogsgården där det medhavda fikat förtärdes på lämpligt avstånd ifrån varandra. Ett par småskrakar upptäcktes nära stranden och det skymtade kort förbi en rovfågel som senare kunde artbestämmas till en ormvråk när den skymtade förbi lite längre.
      Pilgrimsleden stod sedan på tur att ta sig an för gruppen mot dagvattendammen. Längs leden hördes grönsångare som annars brukar höras i bokskogen. Framme vid dagvattendammen hördes två rörsångare, både sågs och hördes en sävsparv och sågs ett kanadagåspar med 8 ungar. På tillbakavägen hördes bland annat taltrast och svartmes i skogen.
      Vädret var som förutspått 10 – 15 plusgrader med växlande molnighet och måttlig sydlig vind. Bra vandringsväder alltså. Intressant att jämföra vilka arter som har observerats genom åren eftersom denna vandring har genomförts på samma ställe i ganska många år nu.

  6. Hej skådarvänner!
    Coronapandemin har redan påverkat flera av fågelklubbens planerade aktiviteter och tyvärr är risken stor att det blir fler framöver. Nu tänker jag specifikt på årets upplaga av Falsterboexkursion. Själva skådandet är nog inga problem men resa i minibuss och boende i små campingstugor är och kommer troligen även i september att vara olämpligt för flera av oss lite äldre skådare. Jag vill och kan inte följa med men jag har ännu inte bokat av stugorna. Ni som hade tänkt eller fortfarande tänker följa med kan väl höra av er med synpunkterom vi ska ställa in eller om någon mer oförvägen vill ta över ansvaret i år. Hälsn Lennart Broman

  7. onsdag 20.5 2020

    Sedan några dagar har vallskörden( till ensilage) påbörjats på många växande gräsfält på Visingsö, inte alla dock, Detta har ju sedan länge skett på de större jordbruksområdena i Sverige. Köttdjuren måste ju ha mat. Ensilage har ju också blivit en viktig handelsvara
    En del av dessa ej besådda fält lämnas dock på Visingsö som betesområden för befintliga kreatur mm.
    Besådda fält syns nu fulla med raps,och andra växande sädesslag, och kommer ju att
    slås när de mognat längre fram i tiden.
    “Förr” skedde vallskörden tiden kring midsommar, då kullarna av storspov,tofsvipa,sånglärka,strandskata m.fl. redan var “flygfärdiga” . Numera är det ju inte så….
    Vi är ju som kött-och-mjölk-konsumenter alla delaktiga i detta…
    Ännu kommer ,relativt sett, dessa nämnda arter att finnas på Visingsö, men i avtagande antal.
    I år syns tofsvipan i klart minskande häckande antal på ön ….
    Denna utveckling finns sedan länge i övriga större jordbruksområden i Sverige .

    För information
    Rüdiger Kasche

  8. Slitna däck vid Fältstationen
    Det ligger en hög med ett 20-tal utslitna däck vid Fältstationen. Är det någon som vet vad det är? Något som vi hade tänkt använda eller är det någon som dumpat skräp?

    1. Dessa däck har legat ett tag utmed åkern, jag har lagt ut dem vid vägen, för att de skall vara lättare att hitta, för folk från kommunen som kan ta hand om dem.
      Kommunen är kontaktad så även polis, den senare kändes meningslöst att gå vidare med, då de skulle lägga ner ärendet ganska omgående

      Olle

  9. Apropå Ekskogen(skogen) på Visingsö.
    15.5 2020

    Det förekommer en viss avverkning av högstammig bok och visst buskage inom ,som jag ser det, ett antal provytor på ön. Vi kallar ju skogen för ekskogen..
    Man tar ut det som är förutbestämt och sedan länge märkt för detta ändamål.
    Skrivelser har tidigt satts upp allteftersom om skogshanteringen. Kan läsas av envar.
    Tiden har lagts efter den möjlighet som finns ,framför allt fast mark för (tyngre)skogsmaskiner av olika typ.
    Jag ser inget problem i detta, mindre flug o dylikt kommer ändå,och stararna/ har full med fina bohål överallt, där ungarna just nu syns vara väldigt matfriska.

    Sköt om er
    mvh
    Rüdiger Kasche

  10. BACKSVALA
    Årets riksinventering för SOF/Birdlife Sverige är backsvala. Det betyder att man i år kommer att göra ett riktat arbete med att sammanställa hur den nationella populationen av backsvala utvecklar sig. Man tror att arten har en negativ populationsutveckling i Sverige, men underlaget behöver kontinuerligt uppdateras. Så i första hand vill jag påminna alla om att rapportera alla häckningar av backsvala som ni hittar. Besök gärna gamla häckningsplatser eller nya grus/sandtag och leta. Även lokaler utan fynd av backsvala bör rapporteras med aktiviteten “eftersökt, ej återfunnen”.
    Dessutom hälsar Smålands Ornitologiska Förening att man önskar att någon engagerar sig som samordnare för inventeringen i JFKs verksamhetsområde. Hör av er till mig för mer information och även om att engagera sig som samordnare. Kontaktinfo till mig finns under fliken “om klubben” –> “styrelsen”

  11. Än så länge så planerar vi att köra exkursionen till Tåkern. Vi får hoppas att vädret står oss bi mycket bättre än förra året!
    Några saker att tänka på.
    Eftersom vi inte kommer samåka, förutom familjevis eller dylikt, så samlas vi vid Ica i Väderstad klockan 18:00. Där jag kommer möta upp. Så planera din körning så du inte blir sen.
    Efter det börjar vi troligtvis med Hov tornet. Vassångare har varit frekvent där senaste tiden, precis som förra året, då den tom hördes från parkeringen. Parkerar vi efter vägkanten så slår alla på sina parkeringsljus. Vi ska inte ha några incidenter. Gärna även reflexer på oss själva.
    Har du komradio, ta gärna med dem. Ställ in kanal 3 så kan vi ha direktkontakt mellan bilarna.
    Du kommer endast om du känner dig helt frisk. Vi håller de rekommenderade avstånden mellan varandra under excun.
    Anmälan via sms till undertecknad. 0723-509090. Senast kl 15:00 7maj.
    Samt att du har telefonen tillgänglig om det blir sista minuten ändringar.

    Väl mött friska o krya, mvh Peter Berglin

    1. Tåkern 8 maj

      Vi var nio personer som träffades i Väderstad på torsdagskvällen för att få en stunds kvällsskådning vid Tåkern. Vädret verkade lovande – solsken och relativt vindstilla. Planen var att börja skåda vid Hov längst i sydost, följa den smala landsvägen på sjöns sydsida för att avsluta nära Väversunda i väster.

      Från Hovtornet, utsiktsplatsen vid sjöns sydöstra hörn, sågs en havsörn på riktigt långt avstånd, några bruna kärrhökar över vassen, familjer med grågäss på maderna och grönbenor i luften. Några rördrommar tutade och det surrande ljudet från en sjungande vassångare var trevligt (men kanske inte direkt vackert) att höra. När vi lyssnade lite mer uppmärksamt kunde vi också urskilja hur vassångarsången ökade och minskade i styrka beroende på hur fågeln riktade näbben.

      Nästa stopp gjordes vid Glänås och fågeltornet vid Naturum. Från det stabila tornet kunde vi se snatteränder, brushanar, fiskgjuse och fler bruna kärrhökar. I tubkikarna kunde vi också studera en intensivt sjungande trastsångare som tog i så att hela kroppen skakade!

      Vid den nyanlagda våtmarken vid Holmen längst i ner sydväst tog vi fikapaus och spanade ut över vattnet. Bland gråhakedoppingar, krickor och bläsänder som låg ute på vattenytan plockade vi ut svarthakedoppingar, årtor och stjärtänder.

      Det hade börjat skymma lite grann, så vi styrde kosan mot kvällens sista riktiga stopp: Lövängsborg, inte långt från Holmen. Med spetsade öron gick vi sakta längs vägen och lyssnade. En eller ett par vattenrallar hördes ihop med enkelbeckasiner och lockande grönbenor på nordflyttning, och på avstånd spelade en småfläckig sumphöna. Snart hörde vi kvällens riktiga höjdpunkt: ljudet som liknar en studsande pingpongboll, alltså spelet från den ovanliga dubbelbeckasinen! Fågeln befann sig en sådär 40 meter från oss och i det försvinnande dagsljuset kunde vi också se beckasinen röra sig i det – tyvärr – något för höga gräset. En lite udda och mycket trevlig avslutning på en finfin skådarkväll!

      /Ulf Gotthardsson

  12. Hej alla medlemmar i Jönköpings Fågelklubb! Det här är ett långt inlägg och jag hoppas att det blir läsbart!

    Naturen är fortfarande öppen!

    Fågelskådning är en aktivitet som kan genomföras både i grupp och ensamt. Klubben vill följa Folkhälsomyndighetens uppmaningar och de nya regler som uppkommer i virusets spår.

    Med nedanstående riktlinjer hoppas klubben att du fortsätter njuta av naturen, fåglarna och vårens ankomst.

    Vi ber alla som vistas i naturen, med eller utan kikare att visa hänsyn och ta ett personligt ansvar.

    Om du är uppvisar symtom och ska på en aktivitet ber vi dig att komma en annan dag eller skåda på egen hand. Samma gäller om du nyligen haft förkylnings- eller influensasymtom.

    Tvätta händerna och om det erbjuds handsprit, använd det.

    Håll avstånd till andra även när du är utomhus, ca 2 meter, ungefär som vingspannet på en havsörn!

    Dela inte kikare med andra.

    Nys eller hosta i armvecket.

    Normalt brukar vi uppmana till samåkning, men som läget ser ut måste vi tyvärr avråda från samåkning.

    * * *

    Fram till sommaren har vi gjort en del ändringar i programmet.

    Folkhälsomyndigheten har gjort en checklista för riskbedömning av “evenemang och sammankomster”. Där finns en viktig punkt som kräver riskreducerande åtgärder: om man planerar sammankomster med “deltagare som riskerar allvarligare sjukdom”; i det här fallet menas deltagare med ålder 70 år eller mer. Och vi har ju många aktiva medlemmar i den åldern. Vi ska därför inte ha några 70+ som ansvariga för klubbaktiviteter, så i de fallen försöker vi hitta ersättare (som är 70-).

    Vissa aktiviteter räknar vi med att kunna genomföra, andra får ställas in. Men observera att allt kan ändras – så håll utkik på hemsidan när det närmar sig! Det kan bli ändrade tider och andra samlingsplatser!

    Så här ser iallafall styrelsens tankar ut för vårprogrammet just nu (=skärtorsdagen):
     
    29/4 – 3/5 Skagen i Danmark. Resan kan inte genomföras och ställs in.
     
    7/5 Tåkern. Vi avvaktar till månadsskiftet april-maj och ser hur läget ser ut då.
     
    10/5 Fågelskådningens Dag. Vi ställer in arrangemanget – det är ju den enda aktivitet vi har som regelbundet drar (mycket) mer än 50 deltagare.
     
    14/5 Ådorna möter flyttfåglar. Aktiviteten görs i samarbete med Östra Vätterbranternas integrationsprojekt, idag är det oklart om det kan genomföras. Ny kontaktperson är Barbro Falk.
     
    12/5 — 2/6 Fyra tisdagsvandringar vid Rocksjön. Vi ställer in samtliga vandringar.
     
    7/6 Stora Kärrs bokskog. Vi avvaktar till månadsskiftet maj-juni och ser hur läget ser ut då.
     
    22/6 – 25/6 Ringmärkning av tornfalk. Vi avvaktar tills vidare.

    Slutligen:
    Min tanke är att sidorna där klubbprogrammet finns blir uppdaterade någon gång under påskhelgen.

    Följ alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ta hand om dig och visa hänsyn till andra.

    Ulf Gotthardsson, klubbens ordförande

  13. En av årets höjdpunkter är klar, jag läst fåglar i Södra Vätterbygden 2019. Mycket intressant. Tack Blomman för ett fantastiskt arbete.

    1. Jag håller helt med PerJonas. Ett stort tack Blomman för det stora och bra arbete du gjort med att sammanställa och presentera 2019 års fågelobservationer på ett tydligt och trevligt sätt.

        1. Även en amatör som jag instämmer . Ett fantastiskt arbete du gör, Blomma!

  14. Styrelsen för Jönköpings FågelKlubb har via Leif Thörne premierat mig för upptäckten av skedstorken 2019, vilket jag känner mig
    djupt tacksam och hedrad för.
    Jag befinner mig i hårt arbete för en dylik, likaledes första-upptäckt även detta år 2020.

    Med yttersta tacksamhet

    Rüdiger Kasche

  15. Jag kollade på “apan” hur många fågelarter som setts i Jönköpings kommun under januari och februari i år. Det var 121 arter. Då uppstår naturligtvis frågan om det är mycket eller lite, så jag letade vidare. Rätt gissat, BÄSTA resultat. På andra plats kom tre år (2007,2014 och 2017) alla med 117 arter. Bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *