Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 164 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Rocksjövandringen den 17 maj.
    Klockan 18 samlades 12 personer plus undertecknad för en promenad längs spångarna längs Rocksjöns västsida. Vi hade en trevlig gemenskap och diskuterade både fåglar och annan natur runt Rocksjön. Fåglarna visade upp sig längs vägen och vi fick se nykläckta dunungar av både knipa och gräsand. Fisktärnorna flyger fram och tillbaka mellan sjön och förmodade häckningsplatser på taken i Solåsen. En gransångare hördes tillfälligt och både sävsångare och sävsparv visade upp sig på nära håll. Flockar med gulärla drog runt i vassarna men ville inte riktigt visa upp sig. Plötsligt sitter en grann törnskatehane i en buske 50 meter bort och visar snällt upp sig för hela sällskapet. Brun kärrhöksparet ses tillfälligt flyga över sjön mot sydost. På väg tillbaka över spångarna upptäcks en ung lärkfalk som snabbt passerar rakt över våra huvuden och strax därefter spelar enkelbeckasinen vid den “låga plattformen”.

    Fredrik Litsgård
    kvällens exkursionsledare

  2. Det verkar nästan bara vara ungfåglarna som rapporterar vad som händer i vår närhet här på Anslagstavlan. Igår var det dags igen, i Stadsparken. Vädret var väl inte direkt med oss, kallt och lite småfuktigt i luften, men humöret var det inget fel på bland ungfåglarna. Idag var vi fem ungfåglar, fågelfamiljen hade fått tillökning med en ungfågel. Till allas förtjusning hade Blomman dykt upp och visade oss lite av de fåglar som finns runt parken. Inledningsvis gick tre myskänder och letade sniglar i gräset alldeles nära oss. Några kajor letade mat runt om i parken och björk- och koltrastar letade mask. En rödstjärt sjöng från en tallgren och vi försökte febrilt hitta den, men precis då vi fick syn på den flög den vidare till en annan gren, typiskt. Vi såg och hörde en svarthättas klara sång nära lekparken och det måste ju erkännas att det fanns en något större dragning till sakerna i lekparken än till en liten gråaktig fågel med svart huvud som sjöng vackert någonstans i grönskan. En rödhake hoppade snällt och letade mat längs en stig och sädesärlan lät sig beskådas vid en av husen i parken.

    Vi började bli kalla och stannade till vid påfågelburen en stund innan vi gick ner till Fågelmuséet. På väg dit sågs en liten hare hoppa omkring i gräset. Inne på Fågelmuséet fanns det massor av spännande fåglar att titta på. Vi fick lära oss att Sveriges minsta fågel, kungsfågeln bara väger 5 gram medan den tyngsta fågeln, knölsvanen väger 12 kg. Vi tittade på de fåglar vi sett i parken (fast på lite närmare håll) och på berguv, havsörn, pilgrimsfalk m.m. Vi såg även lite konstiga fåglar som skedstork som har en jättekonstig näbb. Äggsamlingen var också spännande. Det fanns massor av ägg i olika storlekar och former. Det viktigaste var dock att veta att dessa ägg samlades in för nästan 100 år sedan och att man inte längre får ta fågelägg från fågelbon.

    Nästa vecka återkommer vi till Rocksjön för att se om det hänt nåt i fågelväg sedan vi var där i början av maj.

  3. En magisk dag i fredags på Visingsajländ rättare sagt uppe vid Ed där det sträckte sanslösa 8625ex på 1h23min. Kan detta vara ett vårrekord för vår kommun?

    1. Visst är detta rekord för sträckande vitkindad i kommunen men även länet. Tar man hela Småland är det långt från rekord men ändå väl i klass med de häftigaste dagarna vid Revsudden.

      Grattis Peter

    2. Tidigare högsta notering finns publicerad i fågelrapporten 3-2015 Högsta sträcksiffrorna i södra Vättern 1990-2014 (står sig även 2015) Vitkindad gås år 2014 passerade 5.183 ex. Bästa dag 10.11 2007 med 2.123 ex. Detta gäller höststräck men det finns inga höga vårnoteringar.
      Bra jobbat Peter

  4. Igår träffades ungfåglarna vid Dunkehallaån för att följa ån uppströms en bit. Fyra ungfåglar och två ledare spanade efter bl.a. strömstare och forsärla. Det är mycket att hålla reda på och inte alltid så lätt att ställa in kikaren så det blir skarpt, men två ringduvor var tålmodiga och satt kvar på någorlunda nära håll så att alla hann ställa in skärpan på dem. Det var inte alltför mycket i fågelväg att titta på och fågelsången försvann delvis i bruset från ån. En strömstare stannade kort till på en sen ganska nära men alla ungfåglar hann inte se den, och framför allt inte vad det var för fågel. När det var lite magert med fågel lärde vi oss en del om vad som går att äta i naturen. Almfrön stod nog högst på menyn. Vid Stallkvarn passade vi på att käka vår matsäck efter det att vi trampat uppför alla trappsteg till Hallmansvägen och tillbaka.

    Vi hoppades på att strömstaren skulle komma och leta mat bland stenarna vid ån, men så blev det itne. På väg tillbaka lyckades vi till slut få syn på en strömstare nedanför Stallkvarn. Den satt snäll kvar en lång stund så vi alla kunde spana in den i tuben. Någon noterade att den hade en ring runt benet.

    Rätt som det var när vi tittade på strömstaren som bäst kom en forsärla och började leta mat alldeles bredvid. Den var också mycket samarbetsvillig och höll sig kvar på samma plats så att alla kunde titta också på den i tubkikaren. Läckert!

    Tiden rann iväg och vi var tvungna att skynda oss tillbaka till Statoil-macken där mammor och pappor väntade. Med tanke på ljudvolymen när vi gick tillbaka till macken så var det en ganska nöjd grupp som skiljdes åt fram på kvällskvisten.

    Nästa vecka kör vi igen och då är det Stadsparken som gäller.

  5. Jag har sedan en tid tillbaka påtalat för kommunen och byggbolaget Gärahovs bygg att de har en nyetablerad skrattmåskoloni på platsen där Munksjöstaden håller på att byggas. Jag har nu fått svar från byggbolaget (genom kommunen) att de kommer att påbörja arbetet med att ta bort två kullar inom kort. De aktuella kullarna ligger dock omkring 200 meter från skrattmåskolonin och har enligt bolaget inga skrattmåsbon på sig. De kullar där skrattmåsarna häckar kommer att sparas under säsongen och byggbolaget meddelar att de har skrattmåsarnas häckning i beaktande under sitt arbete framöver. Trevligt när man som föreningsrepresentant får gehör från näringslivet för de fågelskyddsfrågor man tar upp.

  6. Skrev ett inlägg i tisdags som tydligen försvann.

    Vi var 11 personer som mötte upp för vårens första fågelvandring vid Rocksjön. Flera av deltagarna hade varit med tidigare år. Vi började med att leta efter rörhöna och hittade ett par i en vattensamling norr om den vita bryggan, dessutom 1 ex söder om bryggan. Vi fortsatte till fågeltornet vid Kalmar udde och där höll en skrattmås snällt på och visade upp sig, liksom en skäggdopping. Någon i gruppen hittade en flock änder ute på sjön och när vi kollade i tuben var det 8 krickor som rastade, och lite vid sidan om en flock med 5 skedänder och en snatterand. Det är ju inte varje dag Rocksjön får så fint besök. Vi fortsatte ner mot plattformen och spanade in gråtrut och fiskmås och kunde se vilken storleksskillnad de har. Nere vid bron över Rocksjöån kom ett par fisktärnor och flög över. Det var dags att börja gå tillbaka och då kom ett par bruna kärrhökar och visade upp sig fint för hela gruppen. Troligen den bästa upplevelsen för många. En sävsparv sjöng på avstånd och likaså en sävsångare. De som drog sig lite efter övriga gänget lyckades fy syn på ett par gravänder som gjorde en lov över Rocksjön innan de drog tillbaka mot Munksjön (?). Tre enkelbeckasiner passerade över oss innan det var dags att ta farväl för denna gång. Det var nog ett ganska nöjt gäng som gick hem till sig för att käka kvällsmat.

    På tisdag träffas vi igen!
    Väl mött då.

  7. Ikväll drar fågelvandringarna vid Rocksjön igång. Vi samlas kl. 18 vid Johan Bauerparkeringen. Vädret verkar bli fint och vi hoppas kunna hitta någon nyanländ sångare och kanske nåt kul ute i sjön.

    Väl mött ikväll!

  8. Igår träffades Ungfåglarna för första gången. Det var tre entusiastiska ungfåglar som slöt upp vid Rocksjön tillsammans med Margareta A och Björn M som ledare. Vi försökte koncentrera oss på vad det finns för fåglar vid sjön och började med att kolla in skillnaden mellan skrattmås och fiskmås. “Skrattmåsen är så gla för han har doppat huvet i chokla”. Sedan gick vi till tornet vid Kalmar udde och snackade om varför t.ex. änder och svanar har platt näbb medan storskrake och skäggdopping har spetsig näbb. Kan det bero på vad de äter för mat? Vi fortsatte vår vandring och sävsparv visade upp sig fint i tubkikarna och ett par fisktärnor flög över våra huvuden och skränade, som bara tärnor kan. 1½ timme går fort tillsammans med frågvisa barn. På väg tillbaka fick vi se en rörhöna smyga i strandkanten. Nästa vecka kör vi igen. Då träffas vi vid Statoilmacken vid Dunkehallaån vid 17:30.

  9. Nu har Ungfåglarna dragit igång! Vi hade en jättefin kväll vid Rocksjön där vi prickade in 19 arter. Vetgiriga, glada deltagare övade sig i konsten att titta i kikare, studerade bl a skäggdopping, skrattmås och sävsparv i tubkikaren, hittade en rörhöna i vassen – och fikade förstås! Nya beskrivningar formulerades: gräsandshanen har liksom bensinfärg på huvudet, skrattmåsens huvud är doppad i choklad och rörhönan är sminkad i motsats till sothönan.
    Nästa gång kollar vi in Dunkehalla.
    Om något mer barn vill vara med så ta kontakt!
    Bild finns på klubbens facebooksida – går tydligen inte att få in här./Margareta

  10. Hur kommer man med i Bandet

    Jag har letat efter någon text om detta på våran förnämliga hemsida men lyckas inte hitta något. Är det någon som har någon sådan text så mejla gärna till mig ejermorosqvist(at)Yahoo(dot)com.

    Harebra
    Gunnar R

  11. SKRATTMÅSARNA VID MUNKSJÖN
    Hej

    Jag har kollat hur det ser ut med rapporter i Artportalen om den begynnande skrattmåskolonin i Munksjön, och det var väldigt lätt läsning. Under hela 2016 finns det 1 rapport om skrattmåsar med häckningskritierium vid Munksjön, och den rapporten är utan antalsangivelse. Från 2015 finns en rapport om skrattmåskolonin, som anger 20 fåglar men rapportören har inte räknat fåglarna utan bara rapporterat ett grovt uppskattat antal. Med en snabb blick över området ser man direkt att det handlar om betydligt mer än 20 fåglar (10 par).

    Det är inte helt enkelt att räkna fåglarna, långa avstånd och många skymda fåglar bakom högarna. Men att ingen (inte heller jag själv) har rapporterat någon antalsuppskattning är lite anmärkningsvärt. Jag hoppas att några av stans fågelskådare gör ett försök att räkna fåglarna, jag hade i a f tyckt att det var intressant.
    Kan fö nämna att vid en liknande räkning av en skrattmåskoloni utanför Uppsala den 29 april 1994 hittades en långnäbbad mås…

    1. Om jag inte misstar mig så höll skrattmåsarna till nära där Toarullen ligger nu och där Riskbyggen bygger Munksjöstaden eller Träsket.

  12. Bubbelsugen? För den morgonpigge kan det förhoppningsvis bjudas på detta. Samling i gryningen – 04:30, i morgon (23/4) vid södra parkeringen vid Dumme mosse. Det är de förväntade orrarna som står för bubblandet. Vi kanske även hör och ser lite nyanlända vårfåglar. Varma kläder och varm dryck rekommenderas. Väl mött! /Håkan Ydregården

  13. Om någon funderar på att lyssna efter spelande dvärgbeckasin i Tranebo, kan man samtidigt spana efter kronhjort. Igår kväll vid 21-tiden, klev 3 ståtliga hjortar ut ur skogen från skogsmatningshållet och betade på fältet närmast skogen. Det var en hjort (hane) och 2 hindar. En häftig upplevelse var det!

  14. Snart är det dags att dra igång Ungfåglarna – Jönköpings Fågelklubbs satsning på barn och fåglar. Fågelexperter som guidar gruppen finns, men vi behöver några personer som gillar barn och natur och som kan ställa upp som ledare fem gånger i april-maj. Är du intresserad eller känner du någon som har lust, hör av dig!

    Du som finns på Facebook , gå in på vår hemsida där och dela gärna informationen som finns där. Om du vill kan du kopiera raderna ovan och skicka med. Margareta
    Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *