Sammanställning artrallyt -11

Under Allhelgonahelgen den 5-6 november, var det full fart i markerna i Småland. Då genomfördes det traditionella artrallyt, där lokalklubbarna tävlar om att se så många arter som möjligt inom sitt verksamhetsområde, från kl. 00.00 dag ett till kl. 24.00 dag två. Årets upplaga blev det trettonde året som tävlingen omfattar klubbar från hela landskapet. När nu alla arter räknats samman har vi en klar och värdig segrare…

 

21 klubbar och nästan 290 skådare

Allhelgonarallyt i Småland har under senare år vuxit i omfattning, och är nu störst av sitt slag i Sverige. I år slogs alla tidigare rekord när landskapets samtliga 21 lokalklubbar var anmälda, och totalt deltog 287 skådare under helgen. Rallyt har blivit en uppskattad programpunkt under hösten och ett sätt att hålla samman gemenskapen mellan lokalföreningarna i ett stort landskap. Dessutom är det här ett effektivt sätt att rota fram intressanta fågelarter under en tidpunkt på året som tenderar att bli allt hetare ur raritetssynpunkt.

 

Kalmar OF segrar på rekordresultat

Den senaste tidens värme, med dimma och svaga vindar från söder, höll i sig över helgen. Det innebar mycket fågel i markerna med gott om såväl sträckande som rastande arter, som normalt lämnat Småland vid den här tidpunkten. Uppburrade skäggmesar och snösiskor hade ersatts av sjungande rödhakar.

 

När nu listorna i Smålandsrallyt 2011 räknats samman vinner Kalmar på fantastiska 123 arter, vilket är en ny högstanotering för klubben och en tangering av Jönköpings rekordsiffra från 2008. Tvåa blir Jönköpings FK på 119 arter, som också hade flest skådare ute under helgen med 35 pers. På tredje plats hittar vi skådarna från Oskarshamnsbygden, som når 107 arter.

 

Flera rara arter på listan

Kalmar lyckas prestera en i det närmaste komplett novemberlista, som kryddat med några överraskningar lyfte klubben över alla tidigare nivåer. Söndagen bjöd på sträckväder och i en 30-flock med vitkindade upptäcktes en rödhalsad gås i Oskarshamn. Arten är sällan sedd i Småland och kunde senare prickas av även i Kalmar. Vid Revsudden sträckte 7 ex bredstjärtade labbar, 362 ex dvärgmås, 23 ex tretåig mås, 2 ex jorduggla och så pricken över i då två ägretthägrar drog mot söder. I Jönköping hittades en blek tornseglare på lördagen, som om den godkänns blir det första fyndet i Småland. Tävlingsledningen tycker att allt talar för den bleke. Utanför artlistan hamnade den mandarinand som hittades i Ljungby. Bändelkorsnäbb noterades av hela 16 klubbar, vilket visar att invasionen håller i sig i Småland. Totalt noteras hela 150 arter i landskapet under Allhelgonahelgen.

 

Resultatlista

 

     Lokalklubb                    Antal arter    

1   Kalmar OF                               123

2   Jönköpings FK                         119

3   Oskarshamnsbygdens FK        107

4   Växjö FK                                 103

/Ronny Johansson via admin                  Länk till komplett resultatlista   >>>>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *