Ugglemärkningen

Ringmärkning av pärlugglor och sparvugglor.

Igår kväll (2020-09-23) hade vi en trevlig och intressant exkursion med fågelklubben. Vi var 9 kvinnor och 10 män som samlades väster om Jönköping vid en grillplats i skogen för att få ta del av uggleringmärkning. Vi fick lyssna till Martin Alexandersson som berättade om hur ringmärkning av ugglor går till, samt ugglornas aktivitets- och födosökningsvanor. Martin visade oss näten och berättade om skillnaden mellan dem och nät för småfåglar. Han berättade också om de läten som spelades för att locka ugglorna och varför han valt de specifika lätena.

I början, i skymningen, så lockade vi på sparvuggla, för att kunna ringmärka några under deras aktiva timmar. Sedan, när det blivit mörkt, lockades istället pärluggla under resten av exkursionen. Vi fick se och ringmärka både sparvuggla och pärluggla, och alla deltagare fick tillfälle att fota och även klappa båda arterna. Martin berättade om åldersbestämning, skillnader mellan könen, och pekade ut de specifika mönstren på fjädrarna som han kollar på. Inga-Maj fick dessutom äran att ha en sparvuggla sittande på huvudet en stund innan den flög iväg efter ringmärkningen.

Förutom mötet med ugglorna så hade vi trevligt umgänge runt grillplatsen. Vi grillade, fikade, och pratade om allt mellan himmel och jord. Det var gott om frågor och samtal kring både ugglor och andra fåglar.

Det blev en fantastisk kväll, och jag är tacksam till alla som planerade och engagerade sig för att göra det möjligt!
Marina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *