Ådornas Ölandsresa 2019

Ådornas Ölandsresa 18-20 oktober 2019
Vi var sex damer som åkte iväg till Öland för skådning av höststrecket. Vi åkte vid tiotiden på fredagen. Vädret blev sämre ju närmare Öland vi kom. Vi kunde inte se ön från bron p g a dis och regn. Vi beslöt att åka direkt till vårt boende i Grönhögens stugby. Det var nytt boende för oss som tidigare bott på Ås vandrarhem, där det varit trångt och osigt i köket. Nu fick vi två små stugor och tillgång till en samlingslokal där vi kunde äta på kvällarna. När vi packat upp hade det slutat regna och vi åkte ner till Ottenby. Där såg vi en brunsångare som höll till i fyrträdgården hela helgen. Den var mycket rörlig så det blev många men snabba observationer. Nere på udden såg vi tre skärsnäppor springande i vågskvalpet på några stenar. Utanför simmade några alfåglar och flera ejdersträck drog förbi.
På lördagen strålade solen från en blå himmel. Vi började vid Västerstadsviken och sedan åkte vi till Beijershamn, på båda ställena mycket bläsänder, snatteränder och skedänder. När vi var på väg till Naturbokhandeln kom ett larm på tajgasångare vid Möckelmossen. Den höll till i ett videbuskage nära parkeringen. Den visade sig bara korta stunder men alla såg den, om än olika bra. Eftermiddagen var vi vid Ottenby och njöt av solnedgången, brunsångaren och betande prutgäss.
Söndagsmorgonen var vi tillbaka på udden för att se om de fångat några hornugglor i näten igen. Det hade de inte. Flera flockar med bo-bergfink flög förbi liksom flockar med steglits och grönsiskor. När vi ätit frukost, packat och städat kom ett larm på fältpiplärka vid Görans dämme. Vi åkte dit och efter en promenad fick vi bra observationer på fågeln som gick och födosökte i gräset. Därefter var det dags att påbörja hemresan. Nöjda med 66 arter, flera nya kryss och trevlig samvaro.
Barbro Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *