Fågelhistoria i Taberg

Har ibland funderat över när pilgrimsfalken försvann vid Taberg. Nyligen hittade jag en gammal bok i gömmorna, “Smålands Taberg, Meddelanden från Jönköpings Läns Hembygdsförbund”, 1954. I en artikel författad av regeringsrådet Sven Strömberg och generaldirektören Stig Ödeen, “Utredning rörande frågan om åtgärder till skydd för Smålands Tabergs naturvärden”, gör jag följande utdrag som är intressant. Det enda som jag hittat i tryck om pilgrimsfalkens förekomst på orten:

“…Sålunda har under en följd av år den i landet relativt sällsynta pilgrimsfalken häckat på ett klipputsprång på berget. Den synes dock ha försvunnit och torde ej ha observerats vid Taberg efter 1923. Häckningsplatsen är fridlyst. Kungsfiskaren, som tillhör våra sällsyntaste fåglar förekommer på flera platser utmed Tabergsån. Den upptäcktes i Sverige på 1870-talet just vid Tabergsån. Sannolikt torde i landet finnas blott några tiotal par. Den likaledes sällsynta gråärlan (Nu: Forsärla) (Motacilla cinerea) observerades första gången i Sverige 1916 också vid Tabergsån…”

När det gäller forsärlan nämner Gustaf Rudebeck ett något tidigare årtal vid Tabergsån.
Den gamla järnskylten vid en av undergångarna till banvallen som vittnade om att pilgrimsfalken är fridlyst på Taberg försvann på 1970-talet. Numer sitter ändå en replika som vittnar om svunnen tid. Även om vissa arter inte längre häckar i området, ger ån och ängarna vid gruvan fortfarande möjlighet till upplevelser inte minst en skön vårdag, som vi ser fram mot denna snöiga marsdag.
/Gunnar Gustafsson, Taberg.

PS, tack Gunnar för ett fint inlägg, jag tar det från kommentarer och flyttar det till 1:a sidan./admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *