Ådornas utflykt till Noen och Hyllingen 12 maj

Ådornas utflykt till Noen och Hyllingen 12 maj

Vi var 12 damer och en herre som åkte iväg, något försenade p g a bilköerna i Jönköping. Vi åkte först till Nostorps våtmark vid Adelöv. Denna våtmark har vuxit igen eftersom pumparna som man kan reglera vattenståndet med har gått sönder.  Nu har den ena av de två lantbrukare som äger marken lagat sin pump och slått vassen. Vilket gett bra resultat för fågellivet.  Vi såg flera grönbenor, buskskvätta, brun kärrhök och sävsångaren sjöng. I Noens norra ände såg vi en svarttärna som flög fram och tillbaka från ön där en skarvkoloni höll till. Bonden Lennart dök upp i sin bil när han fått syn på oss och pratade med Lone vår exkursionsledare.

Sedan åkte vi vidare till Deglaberget som ligger vid Noaån. I kvällssolen intog vi vårt fika medan göken gol och visade sig i en torraka på andra sidan ån. Även här sjöng sävsångare.

Innan det blev mörkt åkte vi vidare till Hyllingen. Vi gick ut på maden och träffade Mats Theorin fågelskådare från Aneby. Han berättade att han och hans fru hört dubbelbeckasinspel redan vid 6-tiden från fågeltornet på andra sidan sjön. En hornuggla jagade över maden i skymningen. Mats hade en pejlutrustning som förstärkte alla ljud. Han hörde dubbelbeckasinspelet i sina hörlurar. Vi fick gå närmare för att försöka urskilja ”pingpongbollarna” från andra fåglar som gjorde sitt bästa för att överrösta dubbelbeckasinen. Lärkan drillade i skyn, enkelbeckasinen horsade, tranorna trumpetade och storspoven flöjtade. Jag tror de flesta hörde dubbelbeckasinen. Jag fick låna Mats hörlurar och hörde den bra.

Mats berättade att det finns långt framskridna planer på att restaurera Hyllingen så att det blir en större vattenyta.  Så då finns det anledning för Ådorna att åka på ett nytt besök till Hyllingen.

/Barbro Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *