miflu

Jönköpings fågelklubb är en ideell förening med ett övergripande mål att främja kunskapen om fågelfaunan och skyddet av dess livsmiljöer i södra Vätterbyggden.
Klubben är ansluten till Riksföreningen Sveriges Ornitologiska Förening (SOF).

Jönköpings fågelklubb på facebook

Klubbprogrammet:

Jönköpings Fågelklubbs program för 2019
Oktober

ÅDORNA TILL ÖLAND
18-20 FREDAG - SÖNDAG

Ådorna åker till Öland för att ta del av höststräcket. Boende med vandrarhemsstandard. Begränsat antal platser.
Samling: För info och anmälan kontakta ansvarig senast 1/9
Ansvarig: Barbro Falk Tel 070-892 78 11


November

ALLHELGONARALLYT
2-3/11 LÖRDAG - SÖNDAG

En tävling mellan de olika fågelklubbarna i Småland.Den klubb som ser flest arter vinner rallyt. Alla arter registreras av medlemmarna var för sig i Artportalen. På vår hemsida sammanställs observationerna, där det också finns listor på arter vi sett och inte sett till och arter som kan vara möjliga att se.
Klicka på Rallyt -19 på hemsidan.

KLUBBMÖTE
19/11 TISDAG

Bildvisning, program kommer senare. Se hemsidan för mer information.
Samling: Studiefrämjandet, Rosenbergsgatan 6, Jönköping kl18.00
Ansvarig: Styrelsen


December

ÅDORNAS LUSSESKÅDNING
14/12 LÖRDAG

Ådornas lusseskådning med glögg och pepparkakor. Samling: ICA Maxi parkeringen, bredvid återvinningscentralen kl 08.00
Ansvarig: Inga-Maj Filipsson Tel 070-839 79 43


Januari 2020

VINTERVANDRING
26/1 SÖNDAG

Vinterfågelvandring i stan.
Samling: Liljeholmsparken, Jönköping (Östra kyrkogården) kl 10.00
Ansvarig: Leif Jansson Tel 070-625 80 43

Vädret över Jönköping

Vädret Jönköping

counter for wordpress

Uppdaterat

181229 - Program 2019 - PDF-format
180201 - Fenologilistan för 2017
180109 - Klubbprogrammet för 2018
170329 - Ny lokalinfo, Veda våtmark, tackar Toni för informationen.
Länk
160510 - Länk till Rrk-Jönköpings nya hemsida!
Länk
150128 - Program för 2015
150120 - Listuppdatering, artlistor o fenologilistor
Artlistor
141027 - Lagt in en karta över Rocksjöområdet vid info om lokal

Falsterbo -13

Falsterbo

Plötsligt var den bara där. Den där lilla pricken riktigt långt bort i fjärran men ändå så stor att den indikerade nå’t tungt.

… sakta men säkert kom den närmare och efter ett tag kunde Blomma utbrista:

– Pass på! Skrikörn på G!

– Vilken?

– Mindre!

Men den mindre skrikörnen, som efter ett tag passerade rakt över våra huvuden (visserligen högt upp men ändå häftigt nära) där vi stod vid Näsbyholm, var bara den senaste av obsar som vi gjorde under klubbens traditionella Falsterboexkursion.

Resan inleddes på fredagskvällen med ivriga försök att artbestämma det fågelkadaver som låg invid minibussen på OnOff-parkeringen i Jönköping.

Det var troligen en kaja som med tanke på sitt tillstånd inte var kryssbar.

Med nio förväntansfulla skådare i bussen och dessutom proffschaffisen Peter vid ratten gick färden söderut galant. Mellanlandningen i Örkelljunga funkade fint och framåt 22.30-tiden kunde vi svänga in på EFS Höllviksstrand. Det blev lite småsnack och rådslag inför morgondagen i den ljumma sensommarkvällen innan vi slängde oss i kojerna. Eftersom vi skulle dra iväg redan halv sex nästa morgon gällde det att passa på att sova.

Lördagsmorgonen bjöd på vindstilla och en ganska lugn inledning.

Det var förvånansvärt tyst när vi vandrade utåt Nabben men storspoven välkomnade med sitt typiska läte. Och medan dimman lättade från golfbanan och det blev allt ljusare i gryningen kunde vi räkna in såväl flera vadare som änder, gäss, svanar, måsar och en par sömnig pilgrimsfalkar som mellan  loja frukostfödoförsök mest satt och speglade sej i lagunens vatten.

Åter till Kolabacken kunde vi i år, liksom förra året, framåt förmiddagen börja hänga in rovfåglar. Ormvråkar, bivråkar, fiskgjusar och naturligtvis både röda glador och en brun dito.

Men lite fika i magen ångade vi sen vidare mot Skanörs gamla soptipp där vi klockrent kunde skåda  tre svarthakade buskskvättor.

Nå´n halvtimma senare var det dags för brandkronad kungsfågel i parken bakom Falsterbo Kanalkiosk.  

Inte undra på att några av oss däckade när vi kommit fram till Skanörs ljung. Trots rovfåglar i luften och komockor lite här och där var det gudomligt gott att lägga sej i det kortsnaggade gräset med ryggan som kudde och slumra in.

De med mera kraft passade på att ta en sväng till Ängsnäset och hänga in skärfläcka med årsungar.

Eftersom vi håller på traditionerna blev det som vanligt middag på Lotus House i Höllviken. Gott kineskäk och dessutom goda nyheter att krogens gamling var hemma i Hongkong och mådde utmärkt.

Söndag morgon bjöd på ymnigt regn och därmed också sovmorgon. Men väl packade och färdigstädade gav vi oss redan vid halvåttatiden iväg åt nordväst mot det så kallade sydskånska sjö- och backlandskapet.

Den ganska nyanlagda våtmarken vid Grönalund visade sig vara en pärla där vi i regnet kunde skåda såväl svarthalsad dopping som gråhakar med ungar och smådoppingar på bekvämt avstånd. Även för en EU-skeptiker känns det skönt att en del av pengarna går till schyssta naturvårdsprojekt härhemma!

Troligen har EU-medel också spridits i landskapet vid Börringe och Havgårdssjön. Som väntat var luften däröver full av såväl glador som vråkar, sparv- och duvhökar. Flera havsörnar liksom en kungsörn var också ute och luftade sig.

Men åter till den där pricken långt bort i skyn som när den kom närmare Näsbyholm artbestämdes till mindre skrikörn.  

Väl hemma började Blomma och Peter detaljkolla de egna bilderna på fågeln och jämföra med tidigare obsar och bilder på Svalan. Och då visade det sig att det med största säkerhet istället var en 2K stäppörn som vi hade skådat. Och dessutom samma individ som siktats ett par dagar tidigare i Skåne och som också har varit på Bornholm, Öland och Värmland under året.

På Svalan finns för övrigt flera illustrativa och jämförande bilder på mindre skrikörn och stäppörn 10/9 och 13/9.

Det känns tryggt med så kunniga och entusiastiska exkursionskamrater.

I september 2014 drar vi söderut igen.

Lennart Broman

1 kommentar tillFalsterbo -13

  • Margareta A

    Ja, det var en jättetrevlig helg och grupp!Och tack ni erfarna skådare för att ni så generöst delar med er av kunskap och erfarenheter! Jag som just tyckte att jag fått grepp om m skrikörnen får nu övergå till jämförande studier med stäppörn på Svalan. Det gör jag gärna!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>