Nattskärre exkursionen

Vi var 9 personer som möttes i Torsvik på onsdagskvällen den 12 juni för att delta i Ådornas nattskärre exkursion i Granarp. Gunilla visade vägen till parkeringen vid järnvägsspåret och vidare till sommarstugan alldeles vid sjön. I den fina junikvällen hörde vi bl a rödhake, koltrast, gärdsmyg, trädpiplärka och grönfink innan de tystnade för natten. Taltrasten underhöll oss länge, och när skymningen föll kom storlommen fram på den spegelblanka sjön. Men någon nattskärra hörde vi inte och till slut gick vi långsamt och lyssnande tillbaka till bilarna. Och där, där fick vi lön för mödan. En, två, kanske tre hannar som på pricken lät som Erik Rosenberg skriver: ” ett vittljudande knarrande eller spinnande, i två tonarter gående e r r r r r r r r r r r r u r r r r r r r r e r r r r r r …….., som kan ljud a oavbrutet i minuter och med korta pauser fortsätta i timman.” En bil dök upp och ut steg P-E Svahn, på väg mot nattens ringmärkning. Vi fick en miniföreläsning om nattskärran på stående fot som gjorde vår upplevelse av nattskärrorna ännu trevligare. 20 revir har han identifierat och fem nattskärror hade han ringmärkts – dittills. En morkulla drog fram över oss, P-E drog vidare mot nattens ringmärkning och vi drog hem, mycket nöjda.
Margareta Andermo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *