Keramikdoppingar

Marianne

Marianne gör sina egna doppingar

De som besökte Fågelskådningens dag ute vid Landsjön nu i maj kunde väl inte missa att lägga märke till de vackra keramikdoppingarna som Marianne Ek från Rogberga har gjort. Marianne tillsammans med sin man är båda konstnärliga och gillar att skapa med sina händer. Förutom att göra dessa vackra doppingar ägnar hon sig gärna också åt tovade tavlor med landskaps- och fågelmotiv samt annan keramik.

Marianne har länge varit intresserad av djur och natur och har under flera år gått en fågelcirkel för Jan-Olof Berlin och Bengt Olsson. Det har inneburit trevlig gemenskap med andra fågelintresserade och gett flera intressanta fågelupplevelser.

Idén till att tillverka keramikdoppingar fick hon när hon besökte Naturum vid Hornborgasjön och såg några snidade fåglar i trä. Det där bör man väl kunna göra i keramik också, tänkte Marianne och började genast fundera på hur hon skulle kunna bära sig åt. Att det blev just sjöfåglar berodde i första hand på att de är robust byggda med relativt korta näbbar. Alltså relativt lätta att skapa i keramik utan att bli alltför bräckliga.

För att kunna göra en fågel i keramik börjar man med att göra en modell i lera. Modellen jobbar man med tills man blir nöjd med formen och utseendet. Det är en fördel om man har lite känsla för formgivning och har en liten konstnärlig ådra om man vill få ett bra resultat, säger hon.

När man är nöjd med modellen är det dags att göra en gipsform som man sedan kan producera flera likadana fåglar i. Gipsformen görs normalt i två eller tre delar, beroende på formen på fågeln. I enstaka fall kan formen bestå av flera än tre delar. Gipsformen hjälper Mariannes man till med, då han håller på och gör fiskar och andra djur med samma teknik. När gipsformen är klar är det bara att börja tillverka sina fåglar med en lervälling som man häller i formen och låter torka under en tid. Överskottsleran hälls sedan av eftersom figuren ska ha ett hålrum inuti med ett lufthål ut, annars är det risk att godset spricker när man bränner leran i 1000 grader.

Sedan är det ”bara” att putsa till fågeln och sätta dit de rätta färgerna på rätt ställe. Det skulle kunna gå att glasera fåglarna, men det är en rätt så riskfylld metod eftersom det ibland kan bli så att färgerna i glaseringen rinner ihop och då kan det bli de mest konstiga färger, menar Marianne. Därför har hon valt att måla fåglarna med keramikfärg och sedan lägga över en lack som ger en hård yta.

Marianne gör inte bara doppingar, hon håller också på att tillverka andra sjöfåglar som knipa, vigg och lommar och inom en snar framtid kommer det också finnas möjlighet att köpa en kungsfiskare i keramik. Detta var en ny bekantskap för henne på just fågelskådningens dag, då en kungsfiskare lät sig beskådas under en kort stund innan den drog vidare.

Vid fågelskådningens dag nästa år finns säkert chans att titta på och inhandla någon av Mariannes fina alster. Känner du att du inte kan vänta till dess är det bara att slå henne en signal och beställa på telefon 036-91577.

 

/Björn Merkell

En tanke kring ”Keramikdoppingar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *