Kategoriarkiv: Klubbaktivitet

Öland 17-19 okt. 2020

Intervjuer i snålblåst när Ådornas besökte Öland 17-19 oktober 2020
Det blev en resa till Öland även i år, men i miniformat. Vi var bara fyra anmälda så det räckte med en kombibil och en stuga i Grönhögens stugby.
En student som studerar etnologi i Lund hade hört av sig och undrat om hon som i en del av sitt uppsatsarbete fick följa med till Öland. Hon skall skriva en kandidatuppsats om kvinnligt identitetsskapande och platstillhörighet inom en fritidssysselsättning – med fokus på fågelskådning. Vi erbjöd henne att delta i våra utomhusaktiviteter och att intervjuer fick ske utomhus. Hon och hennes pojkvän som var fågelskådare var med oss under lördagen och söndagen. Han som chaufför och höll sig i bakgrunden. Vi tyckte det var roligt att de var med. Inget som hindrade vad vi ville göra. Hon som inte varit fågelintresserad tidigare sa att hon tyckte fågelskådning verkade roligt och kanske följer med oss ut någon gång när hon hälsar på sin mamma som bor i Jönköping.
Efter en kall och dimmig resa kom vi ner till ett soligt och vindstilla Öland. Vi började med att åka ner till Ottenby och gå ut över Schäferiängarna för att titta på en större beckasinsnäppa. Där såg vi också kustpipare, kärrsnäppor, myrspov, gravänder, större strandpipare, havsörn och kungsörn. Sedan åkte vi ner till Ölands södra udde. Där satt en kattuggla i ett träd. Vi såg bland alla skarvar, ejder, alfågel, snatteränder, bläsänder och en prutgås. På kungsgården hade en härfågel setts tidigare under dagen. Den hittade vi inte men vi såg ladusvalor, hussvalor, gråsiskor, grönsiskor, trädkrypare, bofink och större hackspett.
Söndag morgon träffades vi vid Sebybadet. Efter regnig natt blev det sol och blåst. I lä bakom ett hus genomfördes intervjuerna. Sedan åkte vi till kungsgården igen efter nytt larm om härfågeln. Denna gång hade vi tur och fick se den. Efter det åkte vi ner till udden igen. Nu såg vi skärsnäppa och strandlöpare på de yttersta stenarna. En duvhök flög förbi och en varfågel satt i en nyponbuske.
Efter ett tips av guiden på Naturum åkte vi till Grönhögens industriområde för att leta svart rödstjärt, vinterhämpling och kungsfiskare. Mängder av småfågel flög bland vinterståndarna. Det var mest gråsiskor, men vi tyckte oss se vinterhämpling ibland dem. Svarta rödstjärten såg vi inte, men kungsfiskaren som höll till i dammen såg vi fint. I dammen simmade flera brunänder. Under en kvällspromenad till Grönhögens hamn sågs en bergand av de båda som gått dit.
På måndagen åkte vi till Västerstadsviken. Där det var i stort sett tomt på sjöfågel men mycket småfågel i vassarna mest pilfink och grönfink. Vi åkte över Alvaret till östra sidan. Vi såg en fjällvråk, ljungpipare och mängder av tofsvipor.
På Naturbokhandeln fick vi bra service eftersom vi var de enda kunderna just då. Efter en sista fika åkte vi hemåt, nöjda med att ha kommit till Öland även i år och fått en del nya kryss. Artlistan stannade på 79.
Barbro Falk

Ugglemärkningen

Ringmärkning av pärlugglor och sparvugglor.

Igår kväll (2020-09-23) hade vi en trevlig och intressant exkursion med fågelklubben. Vi var 9 kvinnor och 10 män som samlades väster om Jönköping vid en grillplats i skogen för att få ta del av uggleringmärkning. Vi fick lyssna till Martin Alexandersson som berättade om hur ringmärkning av ugglor går till, samt ugglornas aktivitets- och födosökningsvanor. Martin visade oss näten och berättade om skillnaden mellan dem och nät för småfåglar. Han berättade också om de läten som spelades för att locka ugglorna och varför han valt de specifika lätena.

I början, i skymningen, så lockade vi på sparvuggla, för att kunna ringmärka några under deras aktiva timmar. Sedan, när det blivit mörkt, lockades istället pärluggla under resten av exkursionen. Vi fick se och ringmärka både sparvuggla och pärluggla, och alla deltagare fick tillfälle att fota och även klappa båda arterna. Martin berättade om åldersbestämning, skillnader mellan könen, och pekade ut de specifika mönstren på fjädrarna som han kollar på. Inga-Maj fick dessutom äran att ha en sparvuggla sittande på huvudet en stund innan den flög iväg efter ringmärkningen.

Förutom mötet med ugglorna så hade vi trevligt umgänge runt grillplatsen. Vi grillade, fikade, och pratade om allt mellan himmel och jord. Det var gott om frågor och samtal kring både ugglor och andra fåglar.

Det blev en fantastisk kväll, och jag är tacksam till alla som planerade och engagerade sig för att göra det möjligt!
Marina.

Ugglemärkningen

Hej. Vi kommer att genomföra programpunkten med ringmärkning av ugglor, med en förändring. Det blir ingen samåkning till märkplatsen utan alla får ta sig dit på egen hand. Samlingsplatsen blir Liljebovägen, en liten skogsväg ca. 1,5 km in på vägen mot Olsbo från väg 40 (strax väster om Dumme mosse). Samling blir klockan 19:00. Glöm inte fika och något att grilla. Veckodag är ännu inte bestämd utan meddelas till alla som anmäler sig.
Välkomna/ Martin och PerJonas

Komosse 25 april

Ådorna på Komosse 25 april
Vi var 7 personer som besökte Komosse. Det var fyra ådor, en man och en kvinna från närområdet och Leif Hansson som guidade oss på mossen. Vi åkte mot Äsebo. Efter en liten stund stannade vi för att se om vi kunde se några tjädrar som brukar uppehålla sig där. Två tjäderhönor flög upp men sågs inte av alla.
Vi fortsatte mot mossen. När vi parkerat hörde vi orrbubbel från mossen. Tre mindre korsnäbbar höll till i en gran. Vi följde efter Leif på en liten stig, över en liten bäck och så småningom ut på mossen. Där var tillräckligt torrt att gå, men lite ansträngande att ta sig fram från tuva till tuva. Vi gick till Kodunge en liten ”ö” i mossen som ligger 345 m ö h. Därifrån hörde vi orrarna tydligt. En orrtupp flög upp i en gran, men vi såg inte de som spelade. Vi gick lite längre ut på mossen och nu kunde vi se nio spelande orrtuppar!
Sedan var det dags för frukost. Två ljungpipare spelflög över oss med stela vingslag. Nöjda med morgonen gick vi tillbaka och nu kändes vandringen inte lika jobbig.
Barbro Falk

Lusseskådning -19

INGA RARITETER MEN EN HÄRLIG MORGON
Årets Lusseskådning lockade 14 personer, 12 damer och 2 herrar, som på lördagen trotsade duggregnet och tillsammans åkte till Södra parkeringen vid Dumme Mosse. Där upphörde regnet. I gryningsljuset vandrade vi gångvägen bort mot Hållplats Bäcken, medan skogen vaknade och en och annan talgoxe bröt tystnaden! Stopp! Hörde du? Var det lappugglan? Ovisst.
Med rastplatsen som utgångspunkt spred vi oss i området , lyssnade, spanande, njöt av morgonen. Rariteterna vi hoppades på såg vi inte , men ett par korpar underhöll oss, en stor flock korsnäbbar flög förbi, grönsiskor och kungsfågel hördes bland träden. En tofsmes gav sig till känna medan glöggen värmdes och pepparkakor plockades fram. Vi fikade, pratade fågelminnen och skådarplaner. På återvägen mot parkeringen såg vi en sångsvan i kärret och vi hörde mesar och titor i trädtopparna. Vi hade en jättefin morgon trots få obsar, det var vi överens om. Nästa år lusseskådar vi igen!

Margareta Andemo